Τι είναι ένα VPS – Virtual Private Server

Ο VPS έχει σχεδιαστεί για τον πελάτη που θέλει περισσότερη ισχύ και έλεγχο από το κοινόχρηστο hosting, όμως δεν είναι ακόμη έτοιμος για dedicated server και είναι ένας μικρός εικονικός server που παρέχει περισσότερη ισχύ και έλεγχο από το κοινόχρηστο hosting. Είναι πιο δαπανηρή λύση από ότι το κοινόχρηστο hosting, αλλά πιο οικονομικό από τους dedicated servers, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολλά από τα ίδια οφέλη.

Κανένας VPS δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί όλους τους πόρους του server, γιατί θεσπίζονται μέγιστα όρια χρήσης πόρων για κάθε VPS. Το υλικό του server (RAM, CPU, I/O, Bandwidth) αντί να μένει αδρανές, αξιοποιείται από όποιο VPS χρειαστεί επιπλέον πόρους.

Πώς δουλεύει το VPS hosting;
Ο VPS (Virtual Private Server) είναι ένας απομονωμένος, εικονικός server μέσα σε έναν γονικό dedicated server και σε αντίθεση με το κοινόχρηστο web hosting, οι VPS είναι πλήρως απομονωμένοι μεταξύ τους, με το δικό τους μερίδιο στο χώρο δίσκου, CPU, RAM και δικτύωση του γονικού μηχανήματος.

Virtuozzo VPS
Το Virtuozzo είναι ένα λογισμικό που χωρίζει έναν φυσικό server σε μικρότερους εικονικούς (και αυτόνομους) servers – τους VPS- μοιράζοντας σε κάθε έναν από αυτούς:

Το hardware του φυσικού server (την ισχύ των επεξεργαστών, τη μνήμη RAM, την ταχύτητα των δίσκων, το disk I/O) και τις δυνατότητες δικτύωσης (network, bandwidth).
Τα κατάλληλα δικαιώματα (permissions) και τα εργαλεία για τις διαχειριστικές ενέργειες του συστήματος, για μέγιστη αποδοτικότητα και ασφάλεια.
Αυτό εξασφαλίζεται από το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης των πόρων ενός server του Virtuozzo, που φροντίζει να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες του γονικού server.

Δυνατότητες και Πλεονεκτήματα των VPS

Διαθέτει το δικό του χώρo και αρχεία, χρήστες, διεργασίες (processes) και πλήρη πρόσβαση (σαν root).
Έχει τις δικές του IP διευθύνσεις, θύρες και αυτόνομους κανόνες δρομολόγησης και φίλτρων (routing και filtering).
Έχει τα δικά του αρχεία διαμόρφωσης του διακομιστή (server configuration files) για το λειτουργικό του.
Έχει τις δικές του (και δικαίωμα αλλαγής τους) εκδόσεις των βιβλιοθηκών συστήματος (system libraries).

Πλεονεκτήματα ενός VPS

Έτσι, ο διαχειριστής του VPS μπορεί:

Να διαγράψει, να προσθέσει ή να αλλάξει οποιοδήποτε αρχείο ή να αλλάξει τις ήδη υπάρχουσες root εφαρμογές.
Να εγκαταστήσει ανοικτού κώδικα (open source) ή εμπορικές εφαρμογές (αρκεί να είναι συμβατές με το VPS).
Να επανεκκινήσει/διακόψει τη λειτουργία του όποτε θέλει μέσα από το Plesk.
Να έχει τον e-mail server της επιλογής του, πχ τον Postfix.
Να έχει τον Web Server που προτιμάει (στο Linux VPS μόνο): τον Apache ή τον Litespeed.

Σε ποιούς απευθύνεται το Virtuozzo VPS;
Οι VPS servers καλύπτουν τις ανάγκες ενός ευρύτερου πεδίου πελατών όπως:

Webmasters: για τη φιλοξενία ενός απαιτητικού σε πόρους website, πχ ένα forum ή blog με πολλούς ταυτόχρονους επισκέπτες, εκατοντάδες posts ή ένα e-shop με πχ τεράστιο κατάλογο προϊόντων, χρηστών κτλ.

Μεταπωλητές: για ένα ασφαλές, αξιόπιστο και παραμετροποιήσιμο hosting των sites/emails των πελατών τους.
Εταιρείες και Οργανισμοί: για να στεγάσουν μια απαιτητική διαδικτυακή εφαρμογή, χωρίς τα έξοδα και τον κόπο ενός Dedicated Server.
Προγραμματιστές web εφαρμογών (web developers): για να πειραματιστούν με τον κώδικα τους και να διαμορφώσουν π.χ. την PHP, την MySQL, τον Apache.

Διαφημιστικές εταιρείες: για να τρέξουν άμεσα μια διαφημιστική καμπάνια στο internet, χωρίς το κόστος, την πολυπλοκότητα και την αναμονή ενός dedicated server.

Προηγούμενο άρθροΦιλοξενία Ιστοσελίδων (Hosting)
Επόμενο άρθροDedicated Servers